Goedkoop superfood : eigeel

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 06:27

Goedkoop superfood: eigeel!

De dooier van een ei bevat alles om een potentieel leven te starten. Het is rijk aan choline, lutheine, zeaxanthine, lysine, valine, leucine, isoleucine, methionine, threonine, arginine, tryptofaan, folaat, B1, B2, B5, b6, biotine, B12, ijzer, zink, calcium, fosfor, vit A, E, K, en vit D, en alle essentiele vetzuren.

Bij onderzoeken vond men dat het eten van eieren ervoor zorgden dat mensen over de hele dag meer bevredigd waren dan mensen die granen of ontbijtgranen aten en men ondervond dat mensen die eieren aten over het algemeen minder calorieen aten (Van der Wal et al., 2005). Het verbetert de LDL (vergroot de LDL stukjes wat ze minder schadelijk maken) en HDL - cholesterol en verhoogt de anti-oxidanten in de lever (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28077734/ ).

In eigeel vind je choline, een belangrijke voedingsstof die verantwoordelijk is voor een gezonde hersenfunctie. Het helpt bij de terugdringing van ontstekingen en reguleert hart- en bloedvatenstelsel. Als je twee eigelen van grote eieren per dag eet krijg je dagelijks gemiddeld 252 mg choline binnen (Zeisel et al., 2009). Choline is ook een belangrijk onderdeel voor het verwerken van cholesterol in de lever. Je hebt 10keer zoveel choline nodig als cholesterol om de cholesterol goed te verwerken. Choline zorgt tevens voor de aanmaak en het verdunnen van galvloeistof. Choline kan ook bij aanwezigheid van voldoende B12 gemaakt worden uit l-methionine. Zowel B12 als l-methionine zijn voornamelijk in dierlijke producten aanwezig. Wanneer je geen vlees eet kan het belangrijk zijn om voldoende eigelen te nuttigen anders is het aangewezen beiden te supplementeren om een goede galwerking te behouden.

In eieren zit ook meer luteïne dan in de meeste groene groenten. Luteïne is een caroteenachtige stof waarvan men denkt dat deze helpt je te beschermen tegen maculaire degeneratie (een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt) en staar. Het type luteïne dat in eieren zit wordt makkelijker opgenomen door ons lichaam dan de luteïne in groenten. Daarnaast zit er in eieren zeaxanthine, dat ook beschermt tegen maculaire degeneratie (Handelman et al., 1999)

Foliumzuur is een belangrijke voedingsstof voor zwangere vrouwen, omdat het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en daar het een rol speelt bij de aanmaak van genetisch materiaal in alle delen van het lichaam. Het verlaagt de kans op hazenlip en open rug. En Vitamine B2 zorgt ervoor dat je meer uit foliumzuur kan halen en dat je ook meer foliumzuur kan verwerken en beschikbaar maken om de lever te ontgiften.

Eigeel is ook hoog in zwavel en vitamine B12, deze zijn goed voor haren en nagels (o.a. Naber, 1979). Voor sommigen kan het een uitdaging zijn om zwavel om te zetten naar het bruikbare sulfaat. Wanneer je moeite hebt met het verwerken van zwavel kan je darmproblemen of verhoogde algemene irritatie krijgen of gewrichts- of peesklachten krijgen. Dan is het soms nodig om een poosje eigeel en ander sulfurrijk voedsel (ui, knoflook, prei, koolgewassen, pinda, zalm) te minderen en eerst molybdeen   aan te vullen.  Molybdeen kan in de darm vermindert zijn door gebruik van glyfosaat (in pesticiden en herbiciden bij reguliere granen en groenten en fruit) of bij aanwezigheid van teveel zware metalen (oa aluminium, cadmium, kwik, arsenicum, ...) in het lichaam. Kiezen voor biologische groenten en fruit kan ervoor zorgen dat je minder glyfosaat binnenkrijgt.

Een tekort aan molybdenum en een teveel aan onverwerkt sulfur kan je merken aan de hoge winderigheid of opgeblazen gevoel na sulfurrijke producten of aan de verkorte pezen en spieren en soms ook aan krullend haar. Had je bepaalde periodes geen krullend haar en dan weer wel, dan kan dat een teken zijn van wisselende voorraden van molybdeen/toxische stoffen. Je kan de sulfurintolerantie vragenlijst invullen om te weten of je problemen hebt met sulfur.

Mungbonen en black eyed peas zijn rijk aan molybdeen. Je kan een ieder voorjaar eens een kuur doen van 10 dagen mungbonen om je voorraad molybdeen op te hogen zodat je mogelijks beter sulfurrijke producten kan verteren.

Zolang het moeilijk is om sulfur  om te zetten, kan het interessant zijn om (voet)baden met magnesiumsulfaat te nemen, zo heb je toch nog een aanvoer van sulfaat in het lichaam.

Wit van ei is voor een aanzienlijk deel van de mensen een groter probleem dan geel van ei. Wit van ei blokt de opname van biotine af. En het verhoogt het vrijkomen van histamine uit de cellen. Het blokt ook de opname van zink. Heb je al veel vrijgekomen histamine (bv bij darmproblemen of hersenmist of huiduitslag) dan kan wit van ei daar nog een schepje bovenop doen.

Het eten van veel proteinen vraagt veel biotine om de proteinen om te zetten in energie. Verontreiniging door glyfosaat en zware metalen kan de recuperatie van de reeds in het lichaam aanwezige biotine dwarsbomen. Als je dan ook nog eens veel wit van ei eet kan je biotine gehalte echt in de problemen komen met allerlei auto-imuunziekten zoals ms en hashimoto en haaruitval als gevolg. Wanneer wit van ei gekookt wordt verliest het een deel van het blokkerend effect, maar blijft er toch nog 40% procent over.  Ook hier kan molybdeen helpen om de recuperatie van biotine in het lichaam te verhogen.

Mensen zonder histamineproblemen of darmproblemen of zonder zinktekort kunnen meestal zonder problemen wit van ei nuttigen. Soms wordt aangeraden het wit op een ander moment van de dag te eten dan het geel van ei. Ook wit van ei bevat heel wat proteine zo kom je dan aan meer proteine in het totaal.

Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.