gevaren van aluminium

Gepubliceerd op 23 februari 2023 om 00:01

Aluminium wordt al lange tijd door de wetenschappelijke gemeenschap onderzocht vanwege de mogelijke rol als neurotoxine. Onderzoekers zijn van mening dat aluminium, vanwege het feit dat het geen fysiologische rol heeft in het menselijk lichaam, aanzienlijke schadelijke effecten kan hebben bij consumptie. Deze theorie werd onomstotelijk bewezen toen een studie uit 2014 aantoonde dat een 66-jarige man die was gestorven aan de ziekte van Alzheimer, een significant verhoogd aluminiumgehalte in zijn hersenen had na acht jaar beroepsmatige blootstelling. Hoewel de studie opmerkte dat het de luchtwegen waren die werden blootgesteld aan aluminiumstof, weten we nu dat er een direct verband is tussen aluminiuminname en de ziekte van Alzheimer, een slopende neurologische aandoening.

Feit blijft ook dat aluminiumfolie niet volledig inert is; voedsel dat erin is bereid of verpakt, heeft aanzienlijk hogere niveaus van aluminium getoond dan wanneer het op een andere manier was bereid. Net zoals pannen met aluminium anti-aanbaklagen. De conclusie is simpel: aluminium (folie en pannen en blikjes) kan neurotoxische effecten veroorzaken, waaronder de ziekte van Alzheimer.

  1. Aluminiumfolie en bakjes en blikken kan bijdragen aan botziekten

Onderzoek toont aan dat aluminium uit bronnen zoals folie of bakjes en blikjes het risico op het ontwikkelen van botziekten kan verhogen. Een onderzoek dat het effect van hemodialyse onderzocht, wat leidt tot ophoping van aluminium in het bloed, vond dat 37 procent van de dialysepatiënten botziekte geassocieerd met aluminium had ontwikkeld. De studie-proponents concludeerden dat "langdurige orale inname van aluminium bij hemodialysepatiënten resulteert in een hoge prevalentie van botziekte geassocieerd met aluminium." Er werd gespeculeerd dat aluminium direct of indirect van invloed is op de productie van osteoblasten, wat op zijn beurt leidt tot botverspilling.

De sleutel hier is die kleine verklaring over "langdurige orale inname van aluminium". Velen zouden beweren dat regelmatig gebruik van aluminiumfolie gedurende jaren gelijk staat aan langdurige orale inname van aluminium. Dit betekent dat het gebruik van blik voor dranken en aluminiumfolie of aluminiumbakjes in de keuken kan bijdragen aan botziekte.

  1. Aluminiumfolie kan pulmonale fibrose bevorderen

Het gebruik van aluminiumfolie om voedsel te bereiden, op te slaan of te koken kan het risico op het ontwikkelen van pulmonale fibrose, een vorm van longziekte, vergroten. Een studie die longweefselanalyse uitvoerde van negen werknemers die waren blootgesteld aan aluminiumoxide, vond verontrustend hoge niveaus van aluminium in het longweefsel, wat erop wijst dat aluminium blootstelling heeft bijgedragen aan hun ontwikkeling van pulmonale fibrose.

Hoewel aluminiumfolie misschien niet in dezelfde mate bijdraagt aan longziekte als het inademen van aluminiumoxiden, is er nog steeds een zeer reëel risico dat koken met aluminiumfolie pulmonale fibrose en andere longziekten kan veroorzaken.

Waarom aluminium in het voedsel dat je eet kan lekken

In een onderzoek uit 2012 onderzocht een faculteit van een ingenieursteam van de Universiteit van Ain Shams in Caïro de verschillende manieren waarop aluminiumfolie en ander kookgerei in wisselwerking staan met voedsel. Het lekken van schadelijke aluminiumverbindingen was veruit het hoogst wanneer zure voedingsmiddelen zoals citroensap of tomaten in contact kwamen met aluminiumfolie, en dit werd vaak verergerd door het gebruik van kruiden.

In wezen is aluminiumfolie niet inert. Wanneer het wordt blootgesteld aan bepaalde voedingsmiddelen, is aangetoond dat het een deel van zijn metalen verbindingen in het voedsel lekt, waarna mensen het innemen. Vanaf hier kan het zich ophopen in het bloed, de spieren en organen en bijdragen aan allerlei gezondheidsproblemen. De wetenschap begint pas net te begrijpen hoe negatief deze gevolgen kunnen zijn. De verantwoordelijkheid is eenvoudig: houd aluminiumfolie uit de keuken en ver weg van het voedsel dat je eet of drinkt. Hier zijn enkele gezondere alternatieven om je voedsel te bereiden en op te slaan die geen negatieve effecten op de gezondheid hebben.

Gezondere alternatieven voor aluminium

Persoonlijk ben ik nooit echt fan geweest van aluminiumfolie en aluminium kookgerei. Als ik voedsel in de koelkast of voorraadkast wil bewaren, gebruik ik bijna altijd glazen bewaardozen. Glas is volledig inert en geeft geen schadelijke chemicaliën of metalen af aan voedsel, ongeacht hoe zuur ze zijn. Op deze manier minimaliseren we ook afval, omdat het glas steeds opnieuw kan worden gebruikt... in tegenstelling tot aluminiumfolie!

Pannen van aluminium of met anti-aanbaklagen kan je vervangen door gietijzeren potten en pannen. Ze gaan eeuwig mee en moeten niet om de 2j vervangen worden.

Voor het koken, waar men folie zou gebruiken om gebakken aardappelen of vis te omhullen, gebruik ik eenvoudig een keramische schaal of stenen of glazen schaal met een deksel. Het effect is precies hetzelfde, het is alleen zo dat op die manier geen verbindingen in ons voedsel lekt! En voor bakken gebruik ik ofwel glaswerk of steen of hoogwaardig siliconen bakgerei dat geen bekleding nodig heeft. Deze materialen zijn veel prettiger in gebruik, produceren meestal gerechten van hogere kwaliteit en creëren geen overtollig afval. 

Ook voor drankblikjes of conserven zijn er heel wat alternatieven zo kan je de meeste dranken ook in glas vinden en ingemaakte groenten kan je ook in glas vinden of koop gedroogde groenten dan heb je nog minder ruimte en minder afval vinden. 

Dat is een win-winsituatie, als je het mij vraagt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.