Shiitake - kombu bouillon

Ingredienten:

10 shiitakes

2 kombu repen

1,5 li water

Als smaakversterker heb je maar een paar van de shiitakes nodig.

De hoeveelheid kombu repen die je nodig hebt voor het maken van 1,5 liter bouillon kan variëren afhankelijk van de gewenste smaaksterkte en de grootte van de kombu repen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 10-15 gram kombu per liter bouillon te gebruiken voor een milde smaak.

Dus voor 1,5 liter bouillon zou je ongeveer 15-22,5 gram kombu kunnen gebruiken. Je kunt experimenteren met de hoeveelheid kombu om de gewenste smaak te bereiken. Als je een sterkere umami-smaak wilt, kun je meer kombu toevoegen, maar houd er rekening mee dat een teveel aan kombu een zilte smaak kan geven.

Experimenteer gerust en pas de hoeveelheid kombu aan aan je persoonlijke voorkeur en het beoogde recept.

Voor een vegan bouillon hoef je alleen de shiitakes en kombu te weken in water.

  1. Borstel stof en zand van de shiitakes. Spoel de shiitakes af onder kraan.
  2. Spoel de kombu niet af. Het witte poeder geeft de umami. Alleen vieze stukjes die soms op het wier vast zit veeg je weg met een vochtig papiertje.
  3. Vul een pan met 1,5 liter koud water, de kombu en shiitakes. Zet de pan 24 uur in de koelkast.
  4. Breng het vocht met de kombu en shiitakes bijna aan de kook. Verwijder het schuim. Zet de warmtebron uit net voordat het vocht kookt. Zeef de bouillon. Deze is klaar voor gebruik.
  5. De kombu en shiitakes kunnen in slierten verwerkt worden in een salade, wokgerecht of soep. Je kan ze ook versnijden en terug in de bouillon doen.

Deze shiitake - kombu bouillon is een heerlijke en voedzame manier om van de smaak en gezondheidsvoordelen van kombu en shiitake te genieten. Het is een voedende bouillon die perfect is voor een lichte maaltijd of als voorgerecht of ontbijt.

Maak ook kennis met de andere recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.