rode rijst met  azukibonen

Een eenvoudig rijstgerecht dat zowel als ontbijt-lunch of diner kan gegeten worden

  • ½ tl zout
  • 200 g kleefrijst
  • 1 el zwart sesamzaad
  • 100 g gedroogde adzukibonen, ten minste 8 uur geweekt (als je gevoelig bent voor saponinen dan 48u weken en het schuim regelmatig afscheppen) met eierschaal of kombu en met bonenkruid.

Bereiding:

1. Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een steelpan met eierschaal of kombu en ook wat bonenkruid of komijn, bedek met ruim koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten flink doorkoken, gooi het kookwater weg (hiermee gooi je heel wat anti-nutrienten weg) en zet met nieuw water op. Breng opnieuw aan de kook en temper dan het vuur en laat 35-45 minuten sudderen, of tot de bonen heel gaar zijn.

2. Laat de bonen uitlekken in een vergiet op een grote kom en bewaar de rode kookvloeistof in de kom. Laat ze circa 30 minuten afkoelen.
3. Spoel de rijst af met koud stromend water tot het water helder is en laat dan uitlekken. Voeg de rijst toe aan de rode kookvloeistof en laat 1 uur weken.
4. Laat de rijst uitlekken en bewaar de rode vloeistof opnieuw. Meng de rijst met de bonen en meet de hoeveelheid af in een maatbeker. Doe ze in een grote pan en voeg eenzelfde hoeveelheid rode vloeistof toe. Vul indien nodig met koud water aan. Voeg het zout toe.

5. Breng aan de kook. Roer er even doorheen, temper dan het vuur en laat circa 15 minuten zachtjes koken, of tot bijna alle vloeistof is geabsorbeerd. Roer het dan opnieuw even door, dek de pan stevig af en temper het vuur tot de laagste stand. Laat 10 minuten onaangeroerd garen.

6. Schep het rijstmengsel in een kom en maak de korrels los door er met een vork doorheen te gaan. Bestrooi met sesamzaad en serveer.

 

Maak ook kennis met de andere recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.