Stoelgang of darmperestaltiek bevorderen en constipatie vermijden.

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 14:31

Huismiddeltjes en kruiden OM JE DARM TE REINIGEN. Onze darmen worden vaak het "tweede" brein genoemd, het verzorgen van dit orgaan is essentieel om gezond te blijven. Het reinigen van de dikke darm is belangrijk om gifstoffen, afvalstoffen en afgezette bacteriën te verwijderen, want als ze te lang worden bewaard, kunnen ze de aanwezigheid van goede bacteriën aantasten en de opname van essentiële voedingsstoffen uit voedsel dat is verteerd, voorkomen. Afvalstoffen in het lichaam kunnen leiden tot weinig energie, langzaam gewichtsverlies, ziekte veroorzaken en de goede werking van het spijsverteringsstelsel verstoren. Daarom is het van tijd tot tijd nodig om het schoon te maken. Sommige planten zijn effectief in het onderwerpen van onze darm aan een kleine ontgifting. Om je darm te reinigen, gaat er niets boven planten. Dit zijn een 100% natuurlijk alternatief voor medicijnen.

Constipatie is ook vaak te wijten aan stress en andere routines, zoals ander eten of te droog of te koud (onbereid, rauw of diepgevroren) eten.  En soms ook te sterk gekruid bv, te veel pittige kruiden kunnen je uitdrogen evenals te veel bittere voedingstoffen je kunnen uitdrogen. Het darmsysteem raakt dan verward. Probeer daarom vast te houden aan enige vorm van regelmaat. Als dat niet lukt met het eten, ga dan in ieder geval op de gebruikelijke tijdstippen naar het toilet. Gelukkig kan je het probleempje eenvoudig verhelpen, zelfs zonder laxeermiddel. Onderzoek in de Canadian Journal of Gastroenterology concludeerde dat thee het lichaam hydrateert, de stoelgang zachter maakt en zo de darmen een handje helpt. Daarbij stimuleert de warmte het spijsverteringsstelsel en werkt thee ontspannend op de psyche. Koffie kun je daarentegen beter mijden dat ontrekt net vocht aan de ontlasting.

PSYLLIUM OF INDISCHE WEEGBREE De laxerende eigenschappen van psyllium zijn al sinds de oudheid bekend. Het is een oplosbare natuurlijke vezel (slijm) uit het zaad van de Indiase weegbree, waarvan bekend is dat het de darmen reinigt. Deze plant, aangeboden in zaadvorm, kan worden gegeten met een lepel (maar deze optie is niet de meest praktische), of verdund in water. 3 maal daags 2,5 tot 7,5 g innemen met een groot glas water (minstens 30 ml per gram psyllium). Begin met de kleinste dosis en verhoog deze tot je het gewenste effect krijgt. Het kan nodig zijn om de behandeling 2 tot 3 dagen voort te zetten voordat u profiteert van een optimaal laxerend effect.

HEEMST of marshmellow: Komt uit de kaasjeskruid familie. Is een plant die bekend staat om zijn ontstekingsremmende en spijsverteringseigenschappen. Daarom wordt het vaak gebruikt bij de behandeling van gastro-intestinale aandoeningen (gastro-enteritis, dysenterie, constipatie, buikpijn), maar ook om de darmen te reinigen. Het is een zoete plant, en zoet geeft een onstpannend effect op de milt. Deze plant wordt geconsumeerd in de vorm van een aftreksel van een eetlepel wortel in een kopje koud of heet water. Je kan ook de bladeren of bloemen en bladeren van andere kaaskruidachtigen in een kopje kokend water gebruiken. Maar je kan de bladen van de planten van de kaasjeskruidfamilie ook als spinazie gebruiken en de wortels van heemst als knolgewas in de puree.

☆ BURDOCK of klitwortel of kliswortel. Klitwortel wordt beschouwd als een onkruid en toch... het is effectief in het reinigen van onze darmen! Deze geneeskrachtige plant staat inderdaad bekend om zijn zuiverende eigenschappen. Kook voor de bereiding 60 gram verse wortel of 10gr gerdoogde wortel tien minuten in een liter water. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.

SENNA deze plant is een aanrader voor mensen die hun darm willen reinigen. Het vergemakkelijkt de samentrekking van de sluitspier en zorgt voor een betere afvoer van de ontlasting. Senna wordt voornamelijk geconsumeerd in de vorm van thee. Sennablaadjes zijn heel makkelijk in gebruik: je hoeft alleen maar een kruidenthee te zetten en een kopje per dag te drinken. Om je kruidenthee te bereiden, kook je wat water en dompel je er een paar sennablaadjes in. Wacht 10 minuten en drink je warme drankje op. Niet langdurig consumeren, wissel af met de in dit artikel genoemde wortelgewassen.

PAARDEBLOEMWORTEL In de wortel van de paardenbloem zitten de drainerende eigenschappen die nodig zijn voor het reinigen van de darm. De wortel heeft een hoog gehalte aan complexe suikers en inuline, een koolhydraat vergelijkbaar met zetmeel, dat de ontwikkeling van goede bacteriën bevordert. Paardenbloem wordt ook wel "leeuwentand" genoemd. Om van zijn eigenschappen te profiteren, droogt u de wortels en kookt u ze vervolgens in kokend water. Voeg wat gedroogde wortels toe aan soepen en stoofpotten.

☆ DUIVENKERVEL is een plant die de eliminatie van gifstoffen vergemakkelijkt en krampstillend werkt. Het heeft ook een milde laxerende werking dat de darmen zachtjes reinigt. De naam van deze plant is er gekomen omdat het sap de ogen doet tranen zoals bij rook. Om een ​​kruidenthee te bereiden: Giet een kop kokend water over een flinke snuif verse of gedroogde plant. Dek af en laat 10 minuten trekken. Filter en drink één tot drie kopjes per dag.

☆ PECTINE VAN APPEL- EN CITROENSAP Appels en citroenen zijn beide vruchten die rijk zijn aan voedingsstoffen die de spijsvertering verbeteren, zoals vitamine C en A, antioxidanten en vezels. Recept : - Neem 60g appelsap, voeg 2 eetlepels citroensap en een theelepel gembersap of wat gember thee toe. Je kan ook gember-appelsap gebruiken als basis. - Meng alles in 60g lauwwarm water. Je kunt dit mengsel één keer per dag drinken om de darmen te helpen ontgiften. Gebruik dit slecht één a twee weken. Langdurig gebruik van veel citroen kan de werking van de milt en de dikke darm ondermijnen, breekt calcium af en kan leiden tot slapeloosheid en osteoporose. Citroenzuur wordt ook aan veel bewerkte (verse) producten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Houd hier rekening mee, te veel zuur kan de milt onderdruken en dan kan je geen energie meer uit je voeding halen.

SINAASAPPELSCHIL OF MANDARIJNSCHIL: De pectine van sinaasappel of mandarijn bevat minder zuur en meer zoet. Wat het voor mensen met slaapproblemen of intoleranties voor citroenzuur makkelijker maakt om te gebruiken. Doe een stuk je van een bio schil in je thee om mee te trekken, of verwerk het in gebak (bv als sucade) of mix het in smoothies. De schil ontstopt de energie in je onderste organen, waardoor je stoelgang weer vlotter kan verlopen. Het werkt het best als het opgewarmd of gekookt wordt gegeten.  Dan geeft het een nog meer ontspannen gevoel dan bij een rauwe schil. Afgekoeld gebak beschouwt men ook als gekookt.

CAYENNEPEPER

Als je veel last hebt van een opgeblazen buik, kan cayennepeper de uitkomst bieden. Het kruid stimuleert zoutzuurafscheiding in de maag, galafscheiding vanuit de galblaas en lever, én de pancreasenzymen van de alvleesklier. Door deze stimulaties wordt de spijsvertering op gang geholpen.

KOMIJNZAAD

De galproductie helpt je lichaam om vet af te breken, zodat je lichaam dit kan verteren en opnemen. Komijnzaad stimuleert deze galproductie, waardoor de kans kleiner wordt dat je verstopt raakt. Reden genoeg om een af en toe wat door je curry te gooien! Maar je kan ook gebruikmaken van de mengelingen Garam masala of Ras el hanout naast komijn zitten er nog enkele andere kruiden in die ook de stoelgang en spijsvertering kunnen bevorderen.

Ook de aan komijn nauw verwante kruiden zoals venkel, anijs, karwij en zwarte komijn (en zijn geperste komijnolie) kunnen gebruikt worden om de spijsvertering en peristaltiek te bevorderen.

MEIDOORNBES of MEIDOORNBLAD

Meidoorn is net als appelsienschil een ontstopper van de spijsvertering. Je kan het gebruiken als door de spijsverteringsproblemen ook hartproblemen zijn ontstaan. Meidoorn ondersteunt de milt en het hart. Door deze beiden te ontspannen zal ook de stoelgang vlotter kunnen gaan. Van alle delen van de meidoornplant kan je een aftreksel maken en naar believen gebruiken.

 

De ingenomen hoeveelheid van een kruid beïnvloedt de werking van het kruid. Bovenstaande informatie bevat geen medische adviezen en kan onvolledig zijn, raadpleeg je dokter in geval van twijfel. For body and soul is niet aansprakelijk voor de resultaten van gemaakte keuzes op basis van bovenstaande informatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.