Afkoelende thee
Je lichaam in het warme seizoen ondersteunen om koel te blijven, door middel van kruiden. Er zijn planten die een verkoelende werking op ons lichaam hebben en waarvan je ‘infusie’ (thee zonder theïne) kunt maken. Je kan een infusie warm drinken met dit zomerweer, maar een infusie, kun je juist ook heel goed koud drinken.
Veel mensen neigen ernaar om veel ijs of ijswater te drinken op warme dagen. Een koud drankje voelt dan ook fris en verkoelend. Maar als er ijskoud eten of drinken in de maag komt, is dat voor het lichaam best een klap. Vervolgens moet het lichaam heel hard werken om de afkoelende organen weer op de juiste temperatuur te brengen. Dat herstel kost veel energie. Daarom gebruik je ijsklontjes voornamelijk om bijvoorbeeld lauwe thee af te koelen. Dan heb je wel een lekkere koele drank, maar zonder dat deze ijs- maar dan ook ijskoud is.
- 3 eetlepels gedroogde hibiscus (is een beetje zurig)
- 3 eetlepels gedroogde vlierbloesem
- 2 eetlepels gedroogde pepermuntblad
- 2 eetlepels gedroogde citroenmelisse
- 1 eetlepel gedroogde rozenbottel
- 2 eetlepels gedroogde sinaasappelschil
Bereiding:
-
doe de kruiden in een pan en giet er een klein beetje koud water over, zodat ze net onder water staan.
-
Kook ondertussen twee liter water en giet dit ook over kruiden in de pan.
-
Laat minimaal 20-30 minuten trekken.
-
Voeg honing toe als de temperatuur van de thee maximaal 40 graden is.
-
Drink de infusie warm of koud, en bewaar wat over is in de koelkast.
Laat de thee eventueel trekken tot hij volledig is afgekoeld. Hij is dan heel sterk, maar het is heerlijk en de werking is dan ook krachtiger. Zo kun je de infusie bijvoorbeeld ‘s avonds maken, in de koelkast zetten en de volgende dag opdrinken. Het is verstandig om de thee binnen 72 uur te drinken (mits koel bewaard). Is twee liter dan te veel, pas het receptje dan gewoon aan.
Maak ook kennis met de andere recepten.
Reactie plaatsen
Reacties