Stoofpot met duindoornbessen

een recept voor een duindoornbessenstoofpot:

Duindoornbessen gevogelte/klein wild Stoofpot

Ingrediënten:

  • 4 kippenbouten (of andere stukken kip naar keuze) Zie bij aanpassingen voor andere vleessoorten.
  • 2 wortels, in plakjes gesneden
  • 2 aardappelen, in blokjes gesneden
  • 1 kopje duindoornbessen (vers of bevroren)
  • 1 kopje kippenbouillon of vleesbouillon
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om te bakken
  • Verse peterselie of tijmblaadjes voor garnering

Aanpassingen:

Vervang de kippebouten door konijnstukken of eend of gans of kalkoen als het buiten niet zo koud is of je overwegend in een omgeving met kamertemperatuur vertoeft.

Vervang tijm door salie als het buiten niet koud is of je niet voor lange tijd in een koude omgeving vertoeft.

Vervang tijm door gedroogde astragalus als de luchtwegen te droog zijn.

Voeg eventueel groen uitjes toe als je verkouden bent door nat of koud vochtig weer (anders niet!)

Voeg eventueel peper toe als je langere tijd in de koude moet vertoeven.

Voeg eventueel wat in water opgeloste kuzu toe als je teveel last hebt van hitte en opgeblazen gevoel in de maag.

Voeg een soeplepel wijn of wijnazijn toe als je last hebt van te losse stoelgang, mijden bij constipatie en hitte in de maag, neerslachtigheid of slapeloosheid!

Instructies:

  1. Verhit een beetje olijfolie in een grote stoofpan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de vleesstukken toe en bak ze aan beide zijden goudbruin. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.

  2. Voeg de plakjes wortel en blokjes aardappel toe aan dezelfde pan en bak ze een paar minuten. Door het bakken of roosteren of grillen zorg je er voor dat de koolhydraten harder worden en Glycemische index verlaagt.

  3. Plaats het vlees weer in de pan bovenop de groenten.

  4. Giet de bouillon over de kip en groenten. Voeg de gedroogde kruiden en zout toe naar smaak. Roer alles goed door.

  5. Dek de pan af en laat het geheel sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 30-40 minuten, of tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn.

  6. Voeg de duindoornbessen toe aan het stoofpotje en laat ze nog 5-10 minuten meekoken, tot ze zacht zijn en hun smaak heeft vrijgegeven.

  7. Proef het stoofpotje en voeg indien nodig meer zout toe.

  8. Serveer de duindoornbessen kip stoofpot heet, gegarneerd met verse peterselie of pepermunt (bij warmer weer) of tijmblaadjes (bij kouder weer).

Dit recept behoudt de heerlijke smaak van duindoornbessen en gevogelte of klein wild. Het is een proteine rijke en voedzame smakelijke en gezonde maaltijdoptie. Smakkelijk!

Maak ook kennis met de andere recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.