Meidoorncompote met appeltjes

Hier is een recept voor "Meidoorncompote met Appels" dat meidoornbessen gebruikt om een heerlijke compote te maken. Deze compote kan worden geserveerd als bijgerecht of als topping voor desserts of als boterhamsmeersel. 

Je vindt meer over meidoorn in de blog over de najaars- en winterbessen.

Merk op dat hier gebruik gemaakt wordt van gedroogde appel en gedroogde meidoorn. Verse vruchten zijn te soft voor onze spijsvertering en ze wordt er te ontspannen en te lui van, en ze zorgen voor vocht- of slijmophopping. Waardoor de kans op overgewicht, diabetisch, auto-immuunziektes, gewrichts- en spierklachten en hart en vaatziektes toeneemt. Door de koolhydraten uit te drogen blijven ze beter aan elkaar hangen en blijven onze spijsverteringsorganen strakker. Dat we ze daarna terug weken, zorgt er niet meer voor dat ze terug te soft worden, de koolhydraten blijven toch beter aan elkaar hangen.

Ingrediënten:

Toevoegingen naar gelang het seizoen of klimaat

 • bij een zonnige dag kan je de suiker door wat honing vervangen
 • bij een koude dag kan je een paar brokjes van een kaneelstokje toevoegen.
 • In de warme periode vh jaar kan je een paar drupjes citroen toevoegen of een beetje geraspte citroenschil, of gedroogde blokjes meloenschil of gedroogde blokjes bananenschil
 • In de koude periode kan je een blokje sinaasappelschil of mandarijnschil toevoegen.

 

Instructies:

 1. Plaats de meidoornbessen en appelblokjes in een kom met water gedurende minstens 30min.

 2. Zet een middelgrote pan op het vuur.

 3. Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur. Roer af en toe om te voorkomen dat het aan de bodem blijft plakken.

 4. Zodra het mengsel begint te koken, zet je het vuur laag en laat je het sudderen. Laat het ongeveer 20-30 minuten sudderen, of tot de meidoornbessen zacht zijn geworden en het mengsel dikker begint te worden.

 5. Haal de pan van het vuur en verwijder het kaneelstokje.

 6. Voeg de suiker en vanille-extract (indien gebruikt) toe aan de compote en roer goed door. Proef en voeg indien nodig meer suiker toe, afhankelijk van je smaak.

 7. Laat de meidoorncompote afkoelen.

 8. Nadat je de meidoorncompote hebt bereid, kun je deze door een passe-vite of voedselmolen halen om ervoor te zorgen dat eventuele resterende pitfragmenten volledig worden verwijderd. Dit zal resulteren in een gladde en pitvrije compote, waardoor je kunt genieten van de heerlijke smaak zonder je zorgen te maken over harde pitten. 

  Zorg ervoor dat de compote is afgekoeld voordat je deze door de passe-vite haalt, en gebruik de juiste zeefplaat of het juiste hulpstuk om de compote te pureren. Het resultaat zal een zijdezachte meidoorncompote zijn die je kunt gebruiken zoals gewenst.

 9. Je kunt het warm of gekoeld serveren, afhankelijk van je voorkeur.

Deze meidoorncompote heeft een heerlijke zoetzure smaak en kan worden genoten als een smakelijke toevoeging aan je maaltijd, bv smorgens op de toast of een schepje in de yoghurt. Het is ook rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid indien op de juiste manier bereid. Geniet ervan!

Maak ook kennis met de andere recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.