Klitwortelsoep

Klitwortel, ook bekend als "grote klis," wordt soms gebruikt in de Europese keuken, waaronder de Nederlandse en Vlaamse keuken. Een traditioneel gerecht waarin klitwortel wordt gebruikt, is kliswortelsoep. Hier is een eenvoudig recept voor kliswortelsoep:

Ingrediënten:

  • 2 grote kliswortels, geschild en in dunne plakjes gesneden of 50gr gedroogde klitwortel
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden, of 50gr aardappelvlokken.
  • 1 selderstengel (niet gesneden) of 10gr gedroogde selder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Optioneel: room of melk of kuzu voor een romigere soep
  • Optioneel: peterselie

eventueel toevoegen bij zeer koud weer 

1/4 ui (niet toevoegen bij darmklachten of rugklachten of verminderde energie in benen en armen, handen of hersenen)

eventueel toevoegen bij slijmen in de longen vanwege koud en vochtig weer 

1 teentje look of beetje bieslook (niet toevoegen bij darmklachten van welke aard dan ook en bij warm weer).

Instructies:

  1. Week de gedroogde klitwortel in warm water gedurende ongeveer 20-30 minuten
  2. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.

  3. Voeg de gesneden kliswortels en aardappelen toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee.

  4. Giet het water over de groenten in de pan. Breng het geheel aan de kook.

  5. Voeg de selder in zijn gehele toe of hang de gedroogde selder in een kruidenkoker of thee-ei in de soep.
  6. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de soep ongeveer 20-25 minuten sudderen, of tot de kliswortels en aardappelen zacht zijn geworden.

  7. Verwijder de selderstengel, die mag je weggooien, de smaak zit nu in de bouillon. Zo beperk je de hoeveelheid oxalaten.
  8. Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren tot de gewenste consistentie is bereikt. Als je een romige soep wilt, kun je op dit moment een scheutje room of melk toevoegen.

  9. Breng de kliswortelsoep op smaak met zout naar wens.

  10. Serveer de soep warm en garneer indien gewenst met een beetje gehakte peterselie.

Kliswortelsoep heeft een aardse smaak en kan een interessante toevoeging zijn aan je repertoire van soeprecepten. Het is ook gezond en voedzaam vanwege de voedingsstoffen in kliswortels. Geniet ervan!

Maak ook kennis met de andere recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.