Natuurlijke Steenbrekers: Kruiden en Supplementen voor stenen in het lichaam

Gepubliceerd op 12 oktober 2023 om 22:23

Nierstenen en blaasstenen en opgehoopte aanslag kunnen ongemak en pijn veroorzaken, oa bij  urinewegaandoeningen en in de gewrichten en galblaas. Gelukkig biedt de natuur ons verschillende kruiden en mineralen en vitaminen die als "steenbrekers" dienen en kunnen helpen bij de preventie en behandeling van deze aandoeningen. Je kan de meeste nierstenen voorkomen door de hoeveelheid oxalaten in je voeding in bedwang te houden. Gebruik je veel voeding met oxalaten tracht er dan tussen te roteren, niet hele dag door oxalaatrijke voeding. Oxalaten zitten in alle noten (behalve kokosnoot), de schil van de meeste granen en zaden (daarom hebben heel wat culturen de schil van granen verwijderd), in sommige groenten zoals spinazie, rode biet, warmoes, zoete aardappel, tomaten, aardappel (in mindere mate), wortelgewassen (in mindere mate), groen van alluin gewassen, selder (minder in sap of aftreksel), spruiten, broccoli (in minder mate), bloemkool (in mindere mate) in fruit zoals kiwi, bosbessen, braambessen, vijgen, peren, bananen. Maar ook heel wat kruiden zoals peper, muskaat, kruidnagel, basten zoals kaneel, de meeste zaadjes, en wortelkruiden zoals gember, kurkuma.

In dit artikel zullen we enkele van de meest gebruikte kruiden en supplementen bespreken die bekend staan om hun gunstige effecten op vormende stenen in het lichaam en de urinewegen. 

1. Chanca Piedra

Latijnse naam: Phyllanthus niruri

Chanca piedra, wat "stenenbreker" betekent in het Spaans, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde van Zuid-Amerika. Het staat bekend om zijn vermogen om nierstenen en galstenen te helpen voorkomen en behandelen. Chanca piedra bevat bioactieve stoffen die de groei van stenen kunnen vertragen en hun vorming kunnen voorkomen. Bovendien heeft het ontstekingsremmende en diuretische eigenschappen, die bijdragen aan de gezondheid van de urinewegen. Chanca Piedra is een kruid dat tevens antimicrobiële effecten vertoont tegen Babesia. Het heeft ook antivirale eigenschappen. Chanca piedra beschermt de lever en stimuleert de ontgifting ervan. Het ontspant de spieren van het urineweg- en galstelsel, wat helpt bij de uitscheiding van stenen uit het lichaam.

2. Heemst (Althaea officinalis)

Heemst is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt om de gezondheid van de slijmvliezen in oa de urinewegen te ondersteunen. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en zijn vermogen om nierstenen te verlichten. Het kan heel eenvoudig als thee  worden gedronken, het heeft een aangename zoete smaak en kan helpen bij het ontspannen van de urinewegen en het soft maken van stenen en het vergemakkelijken van de passage van stenen. Heemst zal ook vocht naar het bloed brengen en voorkomen dat het teveel uitdroogt door te bittere of vochtafdrijvende kruiden. Mensen met veel slijm rond hun middel of verslijming van het middel kunnen negatief reageren op heemst. luister goed naar je lichaam bij het gebruik van kruiden.

3. D-Mannose

D-Mannose is een suiker die van nature voorkomt in sommige vruchten, zoals veenbessen. Het staat bekend om zijn vermogen om bacteriën aan te trekken. Wanneer oxalaten ophopen in de urinewegen, kunnen bacteriën daar makkelijk kweken. D-mannose kan helpen bij de verwijdering van schadelijke bacteriën uit de urinewegen. Dit maakt D-Mannose een populaire keuze voor de preventie en behandeling van blaasontstekingen, vooral die veroorzaakt door E. coli-bacteriën.

4. Brandnetel (Urtica dioica)

Brandnetel is een kruid dat bekend staat om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam. Dit kan nuttig zijn bij de behandeling van oedeem (vochtophoping) geassocieerd met urinewegaandoeningen. Bovendien heeft brandnetel ontstekingsremmende effecten en kan het de algehele gezondheid van het lichaam en de urinewegen ondersteunen. Wissel brandnetel ook af met andere kruiden het kan niet langdurig gebruikt worden, daar het teveel vocht uit het bloed kan weghalen.

5. Beredruifblad (Uva Ursi)

Beredruif is een bekende volksremedie om nierstenen te behandelen. Niet alleen zal het helpen om de infectie tegen te gaan in de nieren. Het kan ook helpen om te pijn te verzachten en de urinewegen te reinigen. Door 5 dagen lang wat beredruifblad  door de theekruiden te mengen zou dat voldoende moeten zijn tegen nierstenen. Uva Ursi mag echter niet langdurig gebruikt worden. Een bepaalde staf die aanwezig is in de plant, hydroquinone, kan bij langdurig gebruik schade aan de lever aanbrengen. Wissel het af met andere kruiden.

6. Magnesiumsupplementen

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van lichaamsfuncties, waaronder spiercontractie en ontspanning. Het kan helpen bij het voorkomen van de vorming van calciumoxalaatstenen, een van de meest voorkomende soorten nierstenen. Magnesiumsupplementen kunnen nuttig zijn voor mensen met een neiging tot het ontwikkelen van nierstenen. Vooral magnesiumcitraat kan helpen bij het voorkomen en verhinderen van oxalaatstenen. En magnesiummalaat zal reeds gevormde ophopingen doen helpen degraderen en spieren krampen en spierpijnen ondersteunen.

7. Calciumsupplementen

Calciumsupplementen zullen zich al in de darmen binden aan oxalaten, waardoor deze dan meegaan met de stoelgang. Zo kunnnen ze veel minder kans hebben om in het lichaam schade aan te richten. En zo blijft de voorraad in het lichaam beter op pijl. Oxalaten nemen in het lichaam ook graag calcium op. Door ze in de darmen te houden, voorkom je veel problemen. Dit is dus eerder een preventieve oplossing.

8. Vitamine B6-supplementen

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, kan helpen bij het verminderen van de vorming van oxaalzuur in het lichaam. Oxaalzuur is een stof die betrokken is bij de vorming van calciumoxalaatstenen. Vitamine B6-supplementen kunnen de vorming van deze stenen verminderen. Vitamine B6 kan onklaar gemaakt worden door oxalaten, het kan helpen de tekorten in B6 dan aan te vullen.

9. Biotine supplementen

Biotine zal het lichaam stimuleren om meer oxalaten in de krebcyclus in energie om te zetten, zo kunnen ze niet gaan stapelen. Wel langzaam opstarten met zeer lage dosissen.

10. Veel Water Drinken

Hoewel geen kruid of supplement, is voldoende water drinken van vitaal belang voor het voorkomen van aanslag en stenen. Voldoende hydratatie helpt bij het verdunnen van urine en voorkomt dat mineralen zich ophopen en stenen of aanslag vormen. Water is een natuurlijke "stenenbreker" doordat het bijdraagt aan het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

Conclusie

Natuurlijke kruiden en supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezond dieet en levensstijl voor mensen die gevoelig zijn voor urinewegaandoeningen, zoals stenen en aanslag. Chanca piedra, heemst-wortel, beredruifblad, d-mannose, brandnetel, magnesium  calcium en vitamine B6 en biotine zijn enkele van de opties die kunnen helpen bij de preventie en behandeling van gewrichts- en urinewegproblemen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.