gratis verzending vanaf 75€

Meer over karité boter

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 22:08

Waar komt karitéboter of sheaboter vandaan?

Dit komt doordat het afkomstig is van de karitéboom.

Deze boom die ook wel de ‘Boom des Levens’ wordt genoemd, kun je alleen vinden in bepaalde delen van Afrika, namelijk van Senegal (West-Afrika) tot Soedan in Oost Afrika en Ethiopië.

Karitéboter wordt in Afrika al eeuwenlang gebruikt als huid- en haarverzorging. Het voedthydrateert, verzacht en beschermt je huid en maakt je haren zijdezacht en glanzend.

Waar is sheaboter goed voor?

Sheaboter, eveneens bekend als karité boter, is rijk aan vitamine A, D, E en F. Daarnaast stimuleert het herstellende vermogen van de huid, inclusief een betere elasticiteit.

Volgens verschillende onderzoeken is het gunstig om het te gebruiken wanneer je last hebt van eczeem en zwellingen.

Dit komt doordat shea boter alantoïne bevat en dus ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het is dus fijn om te gebruiken op een geïrriteerde (hoofd)huid.

Let op: hoe gebruik je sheabutter?

Maar let op: sheaboter is niet per se een moisturizer. Het zorgt voornamelijk voor een extra beschermingslaag waardoor je huid en haar gehydrateerd blijven, zonder dat het je poriën verstopt. Het is een NIET-COMEDEGEEN product, dat wil zeggen dat het de poriën niet doet verstoppen. Hoe rijk en voedend het ook is, het laat je poriën vrij ademen.

Gebruik het voor tal van doeleinden

  • Dag- of nachtcrème: Verwarm een beetje sheaboter tussen je vingertoppen en breng zachtjes aan op je gezicht. Ideaal voor de droge huid, minder geschikt bij vette huid.
  • Bodylotion: Verwarm shea in je handen en smeer er je hele lichaam mee in. Werkt ook verzachtend na het zonnen.
  • Scheercrème: Smeer een dun laagje shea butter op je benen of onder je oksels voor het scheren. Ook geschikt voor onder de douche.
  • Lippenbalsem: Breng rechtstreeks aan op je lippen. 
  • Lichaamsmassage: Verwarm wat sheaboter in een pannetje, laat afkoelen en voeg enkele druppeltjes etherische olie, bv. lavendel toe voor extra ontspanning.
  • Haarolie: Wrijf droge haarpunten na het wassen in met een beetje karitéboter. 
  • Kroes en krullen temmen: verwarm een beetje shea tussen je handen en verdeel het met je vingers over het haar na het wassen.
  • Haarmasker: Laat karitéboter smelten in een pannetje en masseer het in je haar. Maak een dotje of vlechtje en laat 30 minuten tot een hele nacht inwerken (leg een handdoek op je kussen). Was je haar vervolgens met shampoo.
  • Sheaboter is ook een natuurlijk verdikkingsmiddel voor crèmes en lotions.

Welke sheabutter kun je het beste kopen?

Nu je weet hoe je sheaboter kunt gebruiken en waar het vandaan komt, is er nog 1 belangrijk punt om in het achterhoofd te houden. Er zijn namelijk grofweg gezegd 2 soorten sheabutter verkrijgbaar:

Unrefined (ongeraffineerd)

Dit is onbewerkte sheaboter, vaak, geel of beige van kleur. Het heeft een sterke nootachtige geur, is langer houdbaar en bevat meer vetzuren anti-oxidanten en vitaminen. Dit heeft weer een positief effect op je huid.

Refined (geraffineerd)

Dit is bewerkte sheabutter, vaak kleur- en geurloos. Meestal ontdaan van anti-oxidanten en vitaminen. Wil je geurloze sheaboter, koop dan liever de cold pressed refined variant.

Tegenwoordig vind je shea terug in heel wat commerciële schoonheidsproducten. Je herkent het als  Butyrospermum parkii op het etiket. Helaas gaat het vaak om geraffineerde sheaboter, die haar heilzame werking grotendeels heeft verloren. Daarom kies je beter voor zuivere, ongeraffineerde karitéboter, puur of in DIY huidverzorging 

Je vindt allerlei zepen op basis van karité op mijn website : Werfzeep karitézeep, Werfzeep honingshampoo,  Werfzeep kruidenshampoo, Werfzeep Rozenzeep

Hoe kun je zelf creme maken met sheabutter?

Het nadeel van sheaboter is dat het hard is en je het niet direct in je haar kunt smeren, zonder het eerst op te warmen. Dit doe je door een stuk in je handen te wrijven, waardoor het smelt.

Wanneer je ’s ochtends weinig tijd hebt, kan dit een reden zijn om geen sheabutter te gebruiken. Door whipped sheaboter te maken, kun je het direct uit het potje in je haar of op je huid smeren. Je creëert op die manier je eigen krullen creme waaraan je verschillende oliën kunt toevoegen.

Zelf creme maken met sheabutter

Het eerste dat opvalt aan de shea butter is dat deze, zeker in de winter, behoorlijk hard en vast is. Door deze te kloppen ontstaat er een echte crème die wat consistentie veel weg heeft van opgeklopte slagroom. Door de toevoeging van vitamine E olie maak je de crème langer houdbaar. Houd er wel rekening mee dat je deze binnen 3 maanden gebruikt en bewaard op een donkere en koele plek. Is het te warm, dan heb je kans dat de olie smelt en je crème weer vloeibaar wordt.

De gebruikte hoeveelheden kun je aanpassen naar eigen inzicht:

  • Biologische Sheaboter (50gr) 
  • Pure Biologische Amandelolie of Jojobaolie (50ml)
  • Biologische Cacaoboter (50 gram)
  • etherische olie (voor de geur)
  • Vitamine E (5druppels)

     

    1. Verwarm de shea butter en cacaoboter au bain marie in een pannetje

    2. Voeg hier de jojobaolie aan toe en meng goed door elkaar

    3. Tenslotte doe je er de vitamine E olie bij en meng je nog eens goed

    4. Nu ga je het mengsel 10 minuten lang mixen tot het eruit ziet als lobbig geklopte slagroom

    5. Zet het mengsel minimaal 30 minuten tot een uur in de koelkast om het op te laten stijven

    6. Laat de sheabutter op kamertemperatuur komen, voeg eventueel etherische olie toe en klopt nog eens 10 minuten lang met de (staaf)mixer tot je echt een mooie crèmeachtige substantie hebt. Let op: deze crème voelt wel iets vaster aan dan bijvoorbeeld lotion

    7. Je kunt hier nog etherische olie aan toevoegen voor een lekkere geur. Hieronder vind je suggesties voor heerlijke geuren, die ook nog eens goed zijn voor je huid.

Etherische olie toevoegen aan je whipped shea butter

Wil je nog een geurtje toevoegen? Kies dan bijvoorbeeld voor

Pepermunt of kaneel: 5 druppels voor een heerlijke kerstachtige geur

Lavendel van 5 druppels voor een prachtig stralende en ontspannen huid

neroli (orangebloesem) of sinaasolie & citroen 3 druppels van elk, ruikt heerlijk fris. Let op: Gebruik dit niet als je naar buiten in de zon gaat, citrusolie is namelijk fotosensitief.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.